Pokémon Adventures, yıllardır Pokémon evreninin en karanlık ve en ciddi hikaye anlatımlarından biri olarak görülüyor. Ancak serinin uzun soluklu yapısı ve üretim sürecindeki değişiklikler, zamanla okuyucular için büyük bir soruna dönüşmeye başladı.
İlk dokuz ciltte Mato tarafından kullanılan enerjik ve sert çizim tarzı, serinin atmosferiyle güçlü bir uyum yakalamıştı. Fakat sağlık sorunları nedeniyle görevi Satoshi Yamamoto devralınca, manganın görsel tonu belirgin şekilde değişti. Yeni çizim stili daha yumuşak bir görünüm sunarken, serinin karanlık temalarıyla zaman zaman çelişen bir yapı ortaya çıktı.
Bunun yanında İngilizce yayın sürecindeki isim değişiklikleri de hayranların uzun yıllardır eleştirdiği konular arasında yer alıyor. Viz Media tarafından yapılan bazı karakter isim değişiklikleri, özellikle eski okuyucular için kafa karıştırıcı bir deneyim yarattı. Uzun süredir devam eden bir seride isim tutarsızlıkları yaşanması, hikâyeyi takip etmeyi daha zor hale getiriyor.
Serinin en çok tartışılan konularından biri ise Sird karakteri oldu. FireRed/LeafGreen arc’ında büyük gizemlerle tanıtılan karakterin hikayesinin yıllarca çözümsüz bırakılması, birçok okuyucuda hayal kırıklığı yarattı. Özellikle evrenler arası bağlantılar kurmaya çalışan bir hikayede, önemli karakterlerin kaybolması anlatımın bütünlüğünü zedeleyen unsurlardan biri olarak görülüyor.
Öte yandan manganın, sürekli yeni çıkan Pokémon oyunlarına bağlı ilerlemek zorunda olması da yapım sürecini etkiliyor. Yeni oyunların çıkış tarihine göre şekillenen hikayeler, bazı arc’ların aceleye gelmesine ya da karakter gelişimlerinin geri planda kalmasına neden olabiliyor.
Tüm eleştirilere rağmen Pokémon Adventures hala Pokémon evreninin en detaylı ve en olgun anlatımlarından biri olarak görülüyor. Özellikle oyun hikayelerini daha karanlık ve dramatik bir tona taşıması, seriyi diğer Pokémon içeriklerinden ayıran en önemli unsur olmaya devam ediyor.
Peki sizce Pokémon Adventures’ın en büyük sorunu hangisi: hikaye temposu mu, karakter kullanımı mı yoksa yıllar içinde değişen anlatım tarzı mı?